2020-09-27 06:03:34• hírek • MTI / Bede Emőke

Hét órakor megnyitottak a szavazóházak. Szatmár megyében több mint 300 ezer polgárt várnak az urnák elé

Fotó: Ilyés Gyula
Fotó: Ilyés Gyula

Egyfordulós önkormányzati választásokat rendeznek vasárnap, hogy a szavazópolgárok eldönthessék, kire bízzák az ország több mint 3100 településének és 41 megyéjének a vezetését.

 A 45 ezer önkormányzati tisztségre több mint negyedmillió jelölt pályázik, közülük több mint tízezren a magyar pártok színeiben. Mindenhol megválasztják a polgármestert, valamint a települési önkormányzati testület és a megyei tanács tagjait, illetve a megyei tanács elnökét. Bukarestben mind a hat kerület élére polgármestert és kerületi tanácsot, a főváros élére pedig képviselőtestületet és főpolgármestert választanak.


Romániában harmadszor választanak önkormányzatokat egyfordulós rendszerben, ami azt jelenti, hogy az a polgármester-jelölt, illetve megyei tanácselnök-jelölt nyeri el a tisztséget, aki a legtöbb szavazatot kapja, függetlenül attól, hogy megszerezte-e a voksok legalább felét.


A koronavírus-járvány miatt idén a hatóságok egészségügyi óvintézkedéseket is bevezettek, ugyanakkor igyekeznek megnyugtatni az embereket, hogy ezek betartásával a szavazás nem növeli a fertőzés kockázatát. A voksolás eredménye így elsősorban a részvételi arányokon múlhat. A szavazókörök mindenütt 7-21 óra között tartanak nyitva.


Szatmár megyében több mint 300 ezer szavazásra jogosult polgárt várnak az urnák elé

Szatmár megyében nem kevesebb mint 313 743 polgárt várnak vasárnap, a helyhatósági választások napján az urnák elé. A 345 562 szavazólap-csomag mellett kedden megérkezett Szatmár megyébe az a maszkokat és fertőtlenítőszereket tartalmazó szállítmány is, melyeket a 337 szavazókörletnek fognak szétosztani. Ugyancsak kedden befejeződött a szavazóházi elnökök, illetve helyettesítőik képzése is.


Fokozott rendőri jelenlét a szavazókörzetekben

A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség munkatársai 151, vasárnap szavazóházként funkcionáló épületben lesznek jelen, így a rendfenntartó szolgálatot teljesítő rendőrök száma értelemszerűen 151 lesz. A csendőrség 86 helyszínen 126 szavazóházban gondoskodik a rendről, a helyszínen levő csendőrök száma tehát 126 lesz. Szolgálatot teljesítenek e napon a határrendészek is, kik közül a rájuk kiosztott 53 helyszínre 100 főt vezényeltek ki. Rajtuk kívül természetesen még számos egyenruhás áll készen azonnali bevetésre, ugyanakkor meg kell említenünk a tűzoltókat is, hiszen 83-an felelnek vasárnap azért, hogy semmiféle incidens ne szabhasson gátat a helyhatósági választások lefolyásának.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: